z domowymi grzaneczkami
Uwielbiam łatwe, szybkie zupy, które w dodatku są smaczne. Takie ekspresowe zupy są idealne dla zapracowanych, którzy nie maja dużo czasu na przygotowanie obiadu. Ja lubię również je robić wtedy, kiedy w planach mam obiad 2-daniowy, szczególnie wtedy, kiedy danie główne będzie nieco bardziej pracochłonne. Zupy krem można zrobić niemal ze wszystkiego. Dla mnie zupki tego typu są numerem jeden wśród zup i ciągle wykorzystuję inny bazowy składnik do ich wykonania. Świadomość tego ile jeszcze pysznych zup-krem przede mną przyprawia mnie o dreszcze :)
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 duży kalafior lub paczka mrożonego
1 litr domowego bulionu warzywnego
1 marchewka
* warzywa z bulionu (jeśli gotowaliśmy bulion to używamy 1 marchewki i pietruszki oraz pół selera)
3 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
chleb na grzanki
olej do podsmażenia grzanek
opcjonalnie: śmietana 18%, 3 łyżki
Wykonanie:
Przygotowujemy bulion warzywny. Wyciągamy warzywa, zostawiamy 1 marchewkę, pietruszkę i pół selera oraz około litr bulionu. Do gorącego bulionu wrzucamy cale ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Jeśli nie mamy bulionu to zagotowujemy wodę z marchewką, pietruchą, selerem, następnie wrzucamy kalafiora i czosnek. Gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Całość miksujemy blenderem.
Można dodać opcjonalnie 3 łyżki śmietany 18%.
Podajemy z grzankami domowej roboty. Opcjonalnie z kleksem śmietany, oprószoną koperkiem lub pietruszką.
Ja niestety przyznam, że zapomniałam kupić zieleninkę do posypania, stąd taka skromna wersja :p
Smacznego :)
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńlubię zupy krem :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Idealna sycąca zupa na chłodne dni:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :D
OdpowiedzUsuńPyszotka ):))))
OdpowiedzUsuń