zdrowe, lekkie i pożywne
Dzisiaj na śniadanko Pancakes, czyli typowe amerykańskie śniadanko w wersji dużo zdrowszej, bez białej mąki ani cukru. Białą, bezwartościową mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową, cukier natomiast syropem z agawy, gdyż skończył mi się akurat miód.
Ciasto na takie naleśniki jest banalne, a sposobów na różne ich wersje od groma i jeszcze więcej. Zachowując proporcje 1:1 jeśli chodzi o maślankę i make, najłatwiej jest uzyskać odpowiednia konsystencję ciasta. Ja zrobiłam część bez niczego, część z gruszkami i jednogłośnie stwierdziliśmy jednak, że z gruszką były lepsze:)
Bez problemu możesz również użyć innych owoców, jak np jabłko czy banany.
Z podanych składników we 2 osoby najedliśmy się po pachy, zostawiając na talerzu jeszcze 3 placuszki. Spokojnie najedzą się myślę 3 osoby, o "normalnym" stopniu głodu :D
Porcja na 2-3 osoby
Składniki :
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka maślanki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki miodu / syropu z agawy
2 jajka
2 gruszki
olej/masło do smażenia
Dodatkowo:
truskawki
miód / syrop z agawy
lub inny dodatek np. tradycyjnie syrop klonowy.
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz gruszki umieścić w misce. Dokładnie rozmieszać, najlepiej miotełka. Ja zrobiłam to blenderem z końcówką do ubijania. Gruszki pokroić w kosteczkę i dodać do masy. Patelnie rozgrzać, posmarować lekko olejem, dobrze sprawdza się namoczony tłuszczem ręcznik kuchenny. Jedno wysmarowanie spokojnie wystarczyło mi na całą partię panceksów ;)
Smażymy dopóki nie pojawią się babelki lub wtedy kiedy gładko odchodzą od patelni. Przewracamy na druga stronę i jeszcze chwilkę smażymy.
Banalny mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować z miodem. Gotowe :))
Twoje placki też musiały być pyszne :):) Takie połączenie smakowe nie mogło nie smakować :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci, muszę koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuń