Sosik serowy jest szybki i łatwy w wykonaniu, a do tego bardzo uniwersalny. Świetnie pasuje do wielu potraw. Idealnie komponuje się z mięsem, gotowanymi warzywami, makaronami czy rybą. Rodzaje serów można komponować wg. gustu, tak samo, jak i ich ilość w jednym sosie. Śmiało wystarczy jeden rodzaj jakiegoś aromatycznego np. pleśniowego jak w tym przepisie, ale genialnie smakują wszelkie połączenia rożnych rodzajów sera, nadając sosom maximum smaku i aromatu.
Porcja ta dość duża, wystarczyła na 2 porcje cannelloni, syto podlane sosem. :)
Składniki:
100g sera gouda
50g sera cheddar
100g sera z niebieska pleśnią (tu: blue)
śmietana 18% duży kubeczek około 300g
łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy śmietanę i wkruszamy sery. Gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia serów. Doprawiamy gałką i pieprzem oraz ewentualnie solą. Podajemy na ciepło.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszotka
OdpowiedzUsuń