poniedziałek, 17 lutego 2014

Bułka zapiekana z jajkiem, szynką, żółtym serem i pomidorem

czyli śniadanko na ciepło



Bardzo szybkie w wykonaniu śniadanko, które robi się niemalże samo. Jedyna praca to pokrojenie składników i wydziubanie kajzerek. To, czym wypełnimy wnętrze bułeczki zależy od gustów i akurat tego co mamy pod ręką. Inspiracją dla mnie był program Pyszne 25, który obejrzam już baardzo dawno i czekał w głowie na swoja kolej :)) Przeglądając zdjęcia doszłam do wniosku, że wyglądają one bardzo wiosennie i ten klimat niemal wielkanocny. Pogoda dziś w zasadzie jest bardzo wiosenna więc to akurat by się zgadzało ;)

Składników używamy tyle, ilu osobników przyszło nam wykarmić i jak bardzo jesteśmy głodni. Podaję wersję na 4 bułeczki.




Składniki: 

4 kajzerki
ok. 4 plastrów drobiowej szynki
1 mały pomidor np. rzymski
4 plasterki sera
szczypiorek do posypania
sól i pieprz





Wykonanie:

Bułeczkom odcinamy daszki, nie przekrajamy ich całkowicie na pół i wydłubujemy miękkie wnętrzności bułki, ale tylko tyle aby pomieścić składniki. Kładziemy plasterek szynki, na to 2 plasterki pomidorka, doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy serem żółtym. (Można też wymieszać te składniki ze sobą pokrojone w kosteczkę) Na wierzch wbijamy jajko które również nieco solimy. Wkładamy bułeczki do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i pieczemy dopóki białko się nie zetnie (ok 10min). Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i zajadamy. 


Smacznego :)   



Śniadanie mistrzów

3 komentarze:

  1. Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis. Prosty i zapewne bardzo smaczny. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm robiłam właśnie te bułki to poprostu palce lizać :D bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...