sobota, 8 lutego 2014

Panierowany camembert z frytkami i sałatką z roszponki

czyli nasz tradycyjny niedzielny obiad 




Dużo osób serwuje sobie w niedzielę jakiś wykwintny obiad. Częstym obiadem goszczącym na polskim stole jest tradycyjny rosołek oraz schabowy z ziemniaczkami i kapustą lub inną surówką. U nas tradycja jest dość dziwna.. :)
W niemal każdą niedziele zajadamy się smażonym camembertem z frytkami. Jest to dość spora bomba kaloryczna, jednak przyjemność z jedzenia zagłusza głos wyrzutów sumienia. W celu choć minimalnego odtłuszczenia dania wybieram ser nisko-tłuszczowy, frytków z frytkownicy ciężko mi sobie jednak odmówić :) 

Porcja dla 2 głodomorów







Składniki:

2 sery camembert 
bułka tarta
jajko
olej do smażenia

frytki mrożone 
olej rzepakowy

roszponka
pomidor
ogórek
oliwa
cytryna
sól i pieprz
czosnek

1 łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
duży ząbek czosnku 
sól i pieprz


Wykonanie:


Warzywa do satki myjemy, kroimy i mieszamy z roszponką. Osobno mieszamy łyżkę oliwy, sok z cytryny, mały ząbek czosnku, wlewamy do satki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość delikatnie mieszamy.

Ser panierujemy jak kotleta czyli w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. (najlepiej aby tłuszcz zakrywał połowę sera)

Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.

Frytki smażymy na rozgrzanym oleju w frytkownicy, ewentualnie w garnku/piekarniku lub na patelni. 




Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...