ekspresowa, ale bardzo aromatyczna
Na dzisiejszy obiad miałam wyjątkowo mało czasu. Dużo rzeczy do zrobienia, potrzebowałam więc szybkiego pomysłu na obiad. Szybko? No to zupa :) Porozglądałam się po kuchni, znalazłam nieco wywaru w lodówce, mocno dojrzałego pomidora, pół przecieru.. już wiedziałam, co się święci. W ręce wpadła mi jeszcze fasola i już narodził się pomysł na ekspres-zupę. W zamyśle miałam podać ją z makaronem, jednak z braku czasu i zgrania czasowego, zjedliśmy na szybko z pieczywem. Wersję z makaronem odłożyłam na jutro.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1,5 litra bulionu/wywaru
puszka pomidorów
2 puszki fasoli czerwonej
mały przecier pomidorowy
papryka i czosnek w proszku
bazylia, pietruszka
sól i pieprz
opcjonalnie: świeże pomidory. Ja dodałam, bo miałam akurat bardzo dojrzałe. Zastosowałam więc recykling :)
Przygotowanie:
Bulion podgrzewamy, wrzucamy do niego pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą oraz ewentualne dodatkowe pomidory. Ja dodałam kilka koktajlowych i jednego zwykłego dojrzałka. Dodajemy przecier pomidorowy, fasole wraz z zalewą oraz przyprawy i zioła. Chwilkę gotujemy na małym ogniu. Na końcu solimy do smaku.
Podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Smacznego szybkiego obiadu :)
Witam, nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) po szczegóły zajrzyj tu: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2014/01/maze-w-smietanie-z-biaym-winem-liebster.html :) zachęcam do zabawy i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję baaardzo za wyróżnienie :) postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na nominację na blogu :)
Usuńpozdrawiam
już miałam napisać co pomidorowa z fasolą, a przecież bretonka też pomidorowa tylko że z inną fasolą
OdpowiedzUsuńhehe no tak, zmienia się w zasadzie tylko fasolka :)
Usuń