dziecinnie łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca.
Zgodnie z nazwą bloga czas na przepis, dzięki któremu cieszy się micha.
Zupa z zielonego groszku jest to jedna z najszybszych, o ile nie najszybsza zupa, jaką kiedykolwiek robiłam. W dodatku jest pyszna i niezwykle lekka. Wykonanie jej zajmuje minimum czasu, wysiłku i pieniędzy. Smak jej za to jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Najlepiej smakuje mi z domowymi grzankami smażonymi na patelni i świeżym koperkiem. Można zrobić także wersję fit tej zupki, dla osób szczególnie dbających o linię, której smak z pewnością nie jest gorszy od jej pełnej wersji. Wystarczy zrezygnować ze śmietany i masełka, a grzanki podrumienić na oliwie lub w piekarniku.
Składniki:
Zupa
1 opakowanie mrożonego, zielonego groszku
1 opakowanie mrożonego, zielonego groszku
1 litr bulionu warzywnego
1 duża cebula lub 2 małe
2 łyżki śmietany 18%
pęczek świeżego koperku
sól i pieprz
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
łyżka masła
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
łyżka masła
Grzanki
bagietka pszenna
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
przyprawy, tj. czosnek lub/i zioła (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Cebulkę podsmażamy w głębokiej patelni na zimnej oliwie z dodatkiem masła. Gdy już się zeszkli, wsypujemy mrożony groszek, i chwilkę podduszamy pod przykryciem. Następnie zalewamy dwoma chochlami ciepłego bulionu, po czym przelewamy całość do garnka, wraz z pozostałym bulionem. Dodajemy pieprz i gotujemy parę minut dopóki groszek będzie miękki. Ściągamy zupę z ognia i całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej zupy bez większych kawałków. Dodajemy śmietanę, około 2-3 łyżki, można jednak dodać więcej, bądź też nie dodać jej wcale, w zależności od upodobań. (Śmietankę przed dodaniem rozrabiamy np. w szklance dodając zupę do śmietany, nie odwrotnie, aby śmietana się nie zważyła). Na końcu dodajemy posiekany świeży koperek, solimy zupę i ewentualnie pieprzymy raz jeszcze do smaku. Podajemy mocno ciepłą, z domowymi grzankami z patelni.
Grzanki
Bagietkę lub zwykłą pszenną bułkę/chleb (mogą być czerstwawe) kroimy na kromeczki a następnie w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju aż do chrupkości pieczywa.
Opcjonalnie kromeczki przed pokrojeniem smarujemy ząbkiem czosnku, masłem z przyprawami bądź posypujemy przyprawami na patelni.
Sposób przygotowania
Cebulkę podsmażamy w głębokiej patelni na zimnej oliwie z dodatkiem masła. Gdy już się zeszkli, wsypujemy mrożony groszek, i chwilkę podduszamy pod przykryciem. Następnie zalewamy dwoma chochlami ciepłego bulionu, po czym przelewamy całość do garnka, wraz z pozostałym bulionem. Dodajemy pieprz i gotujemy parę minut dopóki groszek będzie miękki. Ściągamy zupę z ognia i całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej zupy bez większych kawałków. Dodajemy śmietanę, około 2-3 łyżki, można jednak dodać więcej, bądź też nie dodać jej wcale, w zależności od upodobań. (Śmietankę przed dodaniem rozrabiamy np. w szklance dodając zupę do śmietany, nie odwrotnie, aby śmietana się nie zważyła). Na końcu dodajemy posiekany świeży koperek, solimy zupę i ewentualnie pieprzymy raz jeszcze do smaku. Podajemy mocno ciepłą, z domowymi grzankami z patelni.
Grzanki
Bagietkę lub zwykłą pszenną bułkę/chleb (mogą być czerstwawe) kroimy na kromeczki a następnie w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju aż do chrupkości pieczywa.
Opcjonalnie kromeczki przed pokrojeniem smarujemy ząbkiem czosnku, masłem z przyprawami bądź posypujemy przyprawami na patelni.
mniam mniam , aż ślinka leci ..... :) :)
OdpowiedzUsuńZupka pyszna , tylko gotując wywar jak na rosół , to dodałam jeszcze wędzony boczek. smak był bardziej intensywny. Na koniec do kremu dodałam podsmazone skwareczki z boczku. Smakowało bardzo ;))
OdpowiedzUsuńMmmm Twoja wersja z boczkiem musiała być pyyyszna !! pozdrawiam ciepło :))
Usuń