czwartek, 16 stycznia 2014

Omlet z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

podany z sosem czosnkowym.



Kolejne szybkie i syte śniadanie które można dowolnie modyfikować. Zdrowo, lekko ale i pożywnie. Dodatków do omletów jest nieskończenie wiele: mięsnych, warzywnych, serowych, a nawet na słodko. Mi osobiście najbardziej smakują te wersje na słono.






Składniki:

2 jajka
5 pomidorków koktajlowych
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
*opcjonalnie plaster szynki

Sos czosnkowy

majonez
jogurt
duży ząbek czosnku
sól i pieprz





Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Można także wykorzystać mikser/blender z końcówką ubijającą, ja użyłam widelca, żeby nie paskudzić dodatkowych naczyń. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ewentualną szynkę podsmażamy krótko na oliwie. Wlewamy roztrzepane jajka, układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i posypujemy dość grubo poszarpaną bazylią. Smażymy na małym ogniu do ścięcia jajek.
Podajemy z sosikiem lub ketchupem.

Sos czosnkowy:

Majonez i jogurt w proporcji mniej więcej 2:1 mieszamy w miseczce z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodać również koperek.






Smacznego i dnia miłego :)




1 komentarz:

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...