podany z sosem czosnkowym.
Kolejne szybkie i syte śniadanie które można dowolnie modyfikować. Zdrowo, lekko ale i pożywnie. Dodatków do omletów jest nieskończenie wiele: mięsnych, warzywnych, serowych, a nawet na słodko. Mi osobiście najbardziej smakują te wersje na słono.
Składniki:
2 jajka
5 pomidorków koktajlowych
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
*opcjonalnie plaster szynki
Sos czosnkowy
majonez
jogurt
duży ząbek czosnku
sól i pieprz
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Można także wykorzystać mikser/blender z końcówką ubijającą, ja użyłam widelca, żeby nie paskudzić dodatkowych naczyń. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ewentualną szynkę podsmażamy krótko na oliwie. Wlewamy roztrzepane jajka, układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i posypujemy dość grubo poszarpaną bazylią. Smażymy na małym ogniu do ścięcia jajek.
Podajemy z sosikiem lub ketchupem.
Sos czosnkowy:
Majonez i jogurt w proporcji mniej więcej 2:1 mieszamy w miseczce z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodać również koperek.
Smacznego i dnia miłego :)
Idealne rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuń