alternatywa dla tradycyjnych ruskich
Uwielbiam pierogi. Jeść i robić :) Po raz kolejny zamieniłam mąkę pszenną, której w ogóle nie używam od około 3mc, na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Ciasto jest bardzo dobre w smaku i lepi się również super, nie rozpada się, nie rwie. Jedynie rozwałkowanie go wymaga więcej siły niż przy zwykłym białym cieście pszennym. Przy tym całym wałkowaniu przydałby się jakiś silny pomagier. Mój miły niestety był w pracy podczas mojej walki, więc niestety nie mogłam go do tego wykorzystać. Następnym razem będę miała na uwadze wybieranie właściwej pory na robienie pierogów pełnoziarnistych :)
Wersja ta jest idealna dla osób, które wystrzegają się mleka krowiego i pszenicy. :)
Składniki
Farsz
350 gr sera owczego (u mnie taki: click)
800 gr ziemniaków
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
Ciasto
500g maki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. szklanka gorącej wody
3-4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
Farsz
Cebulkę szklimy na maśle (lub w wersji wege na oleju). Ziemniaki gotujemy i studzimy. Najlepiej ugotować je sobie dzień wcześniej. Ziemniaczki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Z serem można zrobić to samo lub rozdrobnić widelcem. Ja wybrałam widelec. Łączymy wszystko razem i doprawiamy do smaku. Uważamy z solą! Ser owczy jest w smaku bliski fecie, jest więc dość mocno słony. Łatwo można przesolić :)
Ciasto
Zagotowujemy wodę w czajniku. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką. Po lekkim przestygnięciu wlewamy olej i wbijamy jajko. Ugniatamy kilka minut ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ciasto ściereczką, żeby nie wyschło.
Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Formujemy z farszu kuleczki, którymi potem nadziewamy nasze pierożki.
Ulepione pierożki kładziemy na ściereczce i przykrywamy drugą. Gotujemy na wrzątku, chwilkę po wypłynięciu wyjmujemy sedzaczkiem, solimy i polewamy ulubioną okrasą. Można również podsmażyć. U nas w dzień zrobienia zjedzone z cebulka, na drugi dzień odsmażone na masełku. W obu przypadkach pycha :)
Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Formujemy z farszu kuleczki, którymi potem nadziewamy nasze pierożki.
Ulepione pierożki kładziemy na ściereczce i przykrywamy drugą. Gotujemy na wrzątku, chwilkę po wypłynięciu wyjmujemy sedzaczkiem, solimy i polewamy ulubioną okrasą. Można również podsmażyć. U nas w dzień zrobienia zjedzone z cebulka, na drugi dzień odsmażone na masełku. W obu przypadkach pycha :)
Kocham pierogi! Czy po zamianie składników smakują dalej jak ruskie?
OdpowiedzUsuńJak ruskie ruskie to nie smakują, ponieważ ser owczy jest słony, podobnie do fety, lecz delikatniejszy. Może gdyby wygrzebać jakiś inny rodzaj sera owczego to byłyby bardziej zbliżone. Możesz również spróbować dać mniej sera w stosunku do ziemniaków :) Generalnie farsz inny, ale z owczym serkiem na prawdę pyszny, choć bardziej wyrazisty w smaku od ruskich. Pozdrawiam :)
UsuńNie pomyślałabym w życiu, że można robić pierogi z mąki orkiszowej. Wyglądaja pysznie :)
UsuńPotrzeba matką wynalazku haha :D pozdrawiam ciepło :)
UsuńPo majowym pobycie w Bieszczadach jestem bardzo pozytywnie nastawiona do sera koziego, więc może wypróbuję z nim ;) A pierogi wyglądają pięknie, aż się prosi by narobić i zjeść !
OdpowiedzUsuńJak wypróbujesz daj znać jak wyszły z kozim :) Mi co prawda owczy bardziej smakuje niż kozi, ale ser serowi nie równy i chętnie bym takie z dobrym kozim serkiem przekąsiła :)
Usuńsuper wyglądają, orkiszowych nigdy nie jadłam, a chyba warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńOj warto, przede wszystkim dlatego, że pozwala nam to zrezygnować z pszenicy :) szczerze polecam :)) pozdrawiam
UsuńJako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
Dziękuję za informację, chętnie zajrzę ;)
Usuń24 year-old Structural Analysis Engineer Winonah Viollet, hailing from Mount Albert enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Sudoku. Took a trip to Greater Accra and drives a Ferrari 340 Mexico Coupe. przeskocz tutaj
OdpowiedzUsuń