roszponką, zielonym ogórkiem i kukurydzą, doprawione bazylią i koperkiem.
Bardzo lubię sałatki ze świeżymi ziołami. Dania tego typu są świetne ze względu na swoją uniwersalność. Można zjeść je niemal na każdy posiłek w ciągu dnia, a także wziąć ze sobą do pracy/szkoły. Dzisiejsza zrobiona z myślą o nocnej zmianie mojego mężczyzny :)
Składniki
1/2 paczki makaronu kukurydzianego, u mnie rurki (ok. 250g)
1 ogórek zielony
1 wędzona pierś z kurczaka
1/2 opakowania roszponki
puszka kukurydzy
świeży/mrożony koperek i bazylia
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Wykonanie
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po przestygnięciu kroimy rurki na drobniejsze kawałki wzdłuż. Ogórka przecinamy wzdłuż na 4 i wykrajamy większość miękkiego środka z nasionkami. Kroimy na drobną kostkę. Pierś kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawami i ziołami. Wlewamy do sałatki i mieszamy. Roszponkę myjemy, rozrywamy na pojedyncze listki i dodajemy do całości. Mieszamy delikatnie i podajemy.
Smacznego:)
ohh zjadłabym!
OdpowiedzUsuńmniam mniam zjadło by się :)
OdpowiedzUsuńCałkiem dobre foto :)
OdpowiedzUsuń