wtorek, 14 stycznia 2014

Strogonow drobiowy po mojemu

idealny na rozgrzanie w chłodne, szare dni.


Strogonow, czyli w oryginalnej nazwie Boeuf Stroganow, jest daniem, które podaje się na różne okazje. Król wesel i wszelkich imprez rodzinnych, ale i mistrz smaku i aromatu. Wygodny w podaniu, jego zaletą jest niewątpliwie to, że nie wymaga żadnych wyjątkowych zabiegów przed podaniem, aby prezentował się dobrze i był smaczny, zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i po odgrzaniu. (a na drugi dzień jest nawet jeszcze smaczniejszy!). Wystarczy podać go w ładnej miseczce, z dodatkiem świeżej lub podpieczonej bagietki, ewentualnie posypując pietruszką lub startym serem i mamy danie jak ta lala!

W oryginale strogonowa przyrządza się na polędwicy wołowej. W mojej wersji zastąpiłam to mięsko czymś lżejszym, czyli kurczaczkiem. 

Porcja dla 4 osób.







Składniki:

Wywar drobiowy

1.5 litra wody (ja używam do gotowania źródlanej)
1/2 kg mięsa na rosół lub innego drobiowego
2-3 marchewki
seler
2 cebulki dymki
pietruszka korzeń
natka pietruszki
3 liście laurowe
sól
pieprz


Strogonow

2 piersi z kurczaka (lub 1/2 kilo innej części)
500g pieczarek
3 małe papryki (zielona, czerwona i żółta)
2 cebule 
3 ząbki czosnku
mały słoiczek przecieru pomidorowego
maka ziemniaczana (ew. inna) 
oliwa z oliwek
masło (ok. 2 łyżki)
ostrpapryka w proszku lub śwież
słodka papryka
czosnek świeży lub granulowany
sól
pieprz



Przygotowanie


W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Mięso i warzywa dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy woda. Całość zagotowujemy, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

Piersi kroimy w paski lub kostkę. Doprawiamy do smaku paprykami, solą i pieprzem. 

Poszatkowaną cebule z czosnkiem podsmamy na zimnej oliwie z dodatkiem masła do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Kiedy puszczą wodę, smażymy do odparowania przynajmniej części wody. Wrzucamy mięsko i dusimy kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak żeby mięsko "pozamykało się" z każdej strony. Na koniec dodajemy paprykę i przecier pomidorowy (ja użyłam ponad pół dużego 210g słoiczka). Podlewamy wywarem, mniej więcej litr, lub więcej. Doprawiamy mocno słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, pieprzem i niezbyt dużą ilością soli. Dodajemy także mięsko z wywaru i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli strogonow nie zgęstniał sam, dodajemy nieco mąki ziemniaczanej: Łyżkę mąki wsypujemy do szklanki, dolewamy do niej nieco zupki i mieszamy na gładko, po czym wlewamy całość do garnka. Przykrywamy pokrywką i chwilkę na wolnym ogniu pilnujemy czy zgęstniał wystarczająco. Gdy danie jest gotowe, ściągamy z ognia i solimy do smaku   

Podajemy ze świeżym lub podpieczonym pieczywem. Do dekoracji można użyć natki lub startego sera żółtego.


Smacznego zmarzluchy!











3 komentarze:

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...