poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Bezglutenowy chleb gryczano jaglany

na drożdżach, z dodatkiem lnu i nasion chia




Od kiedy zmieniłam i nadal jestem w trakcie zmieniania swoich nawyków żywieniowych, regularnie piekę chleb bez pszenicy, żyta, jęczmienia i kukurydzy, których jeść mi nie wolno. Gluten co prawda jest dozwolony w mojej diecie, ale często piekę różne typy właśnie bezglutenowego chleba, idąc krok dalej. Nie rezygnuję z orkiszowych wypieków, które są świetne, ale chleb gryczany z różnymi wariacjami póki co króluje w moim piekarniku :)
Wśród tych chlebów, które do tej pory upiekłam, ten jest zdecydowanym nr. 1. Zainspirowam się przepisem na blogu Olgi Smile. Na pewno będę do niego wracać, no i eksperymentować dalej :) 


Dość istotne jest to, że ten chlebuś najlepszy jest świeży, no i niestety pozbawiony glutenu i innych dziwnych ulepszaczy szybko robi się czerstwy, wytrzymując ok. 2 max 3 dni. Warto przechowywać go w papierze śniadaniowym + woreczku foliowym bo w ściereczce zauważyłam, że o wiele szybciej wysycha. Można też pokroić na kromeczki i część z niego zamrozić. Można mu także "przywrócić" świeżość podgrzewając go chwilkę w opiekaczu/piekarniku czy tosterze. 







Składniki

350 gr mąki gryczanej

90 gr mąki jaglanej
90 gr skrobi ziemniaczanej 
450 ml ciepłej wody
20gr zmielonych nasion lnu
10gr nasion chi
7gr suchych drożdży (1 paczka)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy (lub inny słód)

słonecznik lub inne ziarna do posypania









Wykonanie 

Jeśli nie mamy mąki jaglanej i gryczanej, mielimy ziarna w młynku lub innym urządzeniu, ja zmieliłam jaglaną w Thermomixie, gryczaną akurat miam w domu. Wszystkie mąki, sól, syrop i nasiona mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy drożdże i znów mieszamy. Wodę podgrzewamy tak, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlewamy wodę i wszystko wyrabiamy w mikserze lub ręcznie. Ja mieszam wszystko w misce łyżką. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Smarujemy blaszkę dokładnie tłuszczem (u mnie masłem) i wlewamy ciasto. Odstawiamy na kolejne 20 min pod przykryciem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy około 45min. 


Smacznego :)









12 komentarzy:

  1. Wygląda ekstra :) ja też lubię piec chlebek, domowy smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam mniam, apetycznie wygląda :D ten przepis też od Ciebie ukradnę :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kradnij Agacia kradnij :)) Mam nadzieję, że posmakuje :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,czym można zastąpić drożdże?
    Pozdrawiam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie zakwasem, ale śmiało można zrobić bezglutenowy :)

      Usuń
  6. Mam pytanie: te 20 g zmielonych nasion lnu to ile jest to łyżek po zmieleniu? Mam już mielony len więc czy to jest ok. 3-4 łyżki zmielonego lnu? Rozumiem, że wcześniej nie zalewasz wrzątkiem tego zmielonego lnu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Len możesz zalać, ale nie musisz. Ja zazwyczaj sypię od razu, choć czasem faktycznie podlewam go wrzątkiem, żeby ciasto trzymało się dobrze kupy :) Te 20g to tak jak mówisz, około 4 łyżki zmielonego :) pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  7. Hej. Czy nasiona chia mozna pominac?

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej. Czy nasiona chia mozna pominac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj umknęło mi gdzieś to pytanko :(
      można, wtedy ewentualnie można dać o te 10g więcej lnu :)
      pozdrawiam ciepło ;))

      Usuń
  9. hej, czy moge zastapic suche drozdze swiezymi? i jeli tak to ile dodac? i czy procedura jest takam sama jak z suchymi czy sie wtdy inaczej przygotowuje? dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...