środa, 12 lutego 2014

Zdrowe i dietetyczne batoniki musli

bez maki, tłuszczu i cukru.



Te domowe batoniki są genialną alternatywą dla tych dostępnych w sklepie, przepełnionych cukrem, tanim niezdrowym tłuszczem i masą innych świństw, o których wolelibyśmy nawet nie wiedzieć. W tych własnoręcznie przygotowanych mamy całkowita pewność co się w środku znajduje, a skład ich możemy dowolnie modyfikować, dodając inne ziarna, orzechy czy owoce. Przygotowanie jest super łatwe i nie wymaga ani dużo czasu, wysiłku czy umiejętności. Idealnie nadają się dla osób na diecie, ale również służyć mogą za śniadanie w towarzystwie np. kakao lub jogurtu, nadają się również na lunch do pracy oraz jako zaspokajacz potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, czy po prostu jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.







Składniki

1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki otrębów żytnich
garść suszonej żurawiny
garść słonecznika
garść ryżu dmuchanego
garść orzechów arachidowych
kilka suszonych moreli
5 łyżek miodu / syropu z agawy
1 jajko
3 białka jaj

opcjonalnie inne orzechy/ziarna/owoce lub gorzka czekolada







Wykonanie:

Morele i większe kawałki żurawiny kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy płynny miód lub syrop z agawy / klonowy. Wbijamy całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka dodać można jeszcze białko, lub więcej syropu, ewentualnie nieco mleka. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Ja użyłam tortownicy, bo akurat idealnie pomieściła tą ilość masy, która wyszła z podanych proporcji. 
Pieczemy w piekarniku 160 stopni ok. 17 minut. Pilnujemy jednak aby się zbytnio nie zrumieniły, lub jeśli będą zbyt blade, podkręcamy pod koniec nieco temperaturę. 

Po lekkim  przestygnięciu kroimy na porcje i zajadamy :)



Smacznego ;)   




Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów

9 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie!! Pychotka, a zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, jadłam rewelka mało kalorii i jakie zdrowe ")

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko super ale chciałam zapytać czy dodajemy w końcu 3 białka czy 3 żółtka? W liście składników 3 białka jaj a w instrukcji zrobienia 3 żółtka ? :) pozdrawiam, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo faktycznie dziękuję Ci pięknie Natalko za komentarz, już poprawiam ;) Mają być 3 białka i jedno całe jajeczko :)) pozdrawiam

      Usuń
  4. Są pyszne!!!. Zapraszam na inną odsłonę takich batoników - http://urlopowiczka.blog.pl/2016/04/11/batony-musli-z-kaszy-jaglanej-bez-jajek-i-maki/

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają smakowicie! chyba zrobię je dzisiaj na podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...