czwartek, 9 stycznia 2014

Krewetki w sosie pomidorowym

z cebulką i czosnkiem, podane z zielonym makaronem tagliatelle 


Przepis wykonuje się naprawdę bardzo szybciutko. Idealne danie na ekspresowy obiad lub kolację.
Podane niżej składniki wystarczają dla 2-3 osób. 







Składniki:

Sos pomidorowy

puszka pomidorów krojonych 400g (mogą być w całości lub z kartonika)
- 1 większa cebula lub 2 małe 
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- zioła, najlepiej świeże tj. natka pietruszki, bazylia, tymianek i rozmaryn
- sól i pieprz  
- papryczkchilli 

Krewetki

- paczka krewetek koktajlowych (ok. 200g)
- sok z cytryny
- sól 

+ zielony makaron tagliatelle 






Sposób wykonania

Krewetki rozmramy. Bez zbędnych ceregieli, po prostu wyciągamy je w pierwszej kolejności z zamrarki, przepłukujemy pod zimną, bieżą wodą (ok. 3 minut, aż do rozmrożenia lub pozostawiamy na ok. 10-15 min, pozwalac im dojść do siebie). Rozmrożone robaczki przepłukujemy raz jeszcze, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i odkładamy na bok. 

W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos. Wlewamy nieco oliwy na patelnię, (ewentualnie dodając łyżkę masła) i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę na zimny tłuszczyk, aby się ładnie zeszkliła. Następnie wlewamy zawartość puszki pomidorowej oraz dodajemy świeże, ewentualnie suszone zioła i całe liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos zaostrzamy połową świeżej, poszatkowanej papryczki chilli. (ewent. szczyptą suszonej). 

Jeśli chodzi o czosnek, mamy dwie opcje do wyboru: mniej lub bardziej ostrą. W pierwszym przypadku siekamy go i dodajemy razem z cebulką. W ostrzejszej czosnkowej wersji, przeciskamy go przez praskę pod koniec gotowania sosu. Osobiście z racji uwielbienia czosnku, dodałam go zarówno (2 ząbki) posiekanego z cebulką jak i na sam koniec przyrządzania sosu (+2 ), aby jego ostrość nie wyparowała. 

Na sam koniec końców wrzucamy do sosu krewetki, dusimy aż do ich miękkości. Krewetki dochodzą szybciutko, zajmuje to zatem niewiele czasu. 

Podajemy z makaronem, ryżem lub z przychrupioną bagietką. Ja użyłam zielonego makaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku. 


Guten Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...