poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pasta serowo - jajeczna

z żółtym serem, szczypiorkiem i pietruszką



Śniadanie jest to chyba mój ulubiony posiłek, na który uwielbiam wymyślać różne smakowitości. Inną moja wielka miłością są jajka. Zatem jajeczne śniadanie nie ma innego wyjścia, musi być udanym początkiem dnia :)

Wszelkiego rodzaju pasty, nie tylko te jajeczne są szybkie i zazwyczaj banalne w wykonaniu. Poza tym świetnie nadają się zarówno na śniadanie, kolację ale i na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. 

Dzisiaj pasta jajeczna z żółtym serem dopieszczona szczypiorkiem i pietruszką

Porcja mniej więcej dla dwóch osób.   






Składniki: 

4 ugotowane na twardo jajk
ser żółty w kostce ok. 10 dag  (twardy, np. gouda, edam) 
pęczek szczypiorku
pół pęczka pietruszki (lub cały)
majonez
jogurt naturalny (opcjonalnie)
sól
pieprz






Przygotowanie:

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy ze skorupek. Szczypiorek i pietruszkę kroimy drobno. Jajka i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach do miseczki. Dodajemy poszatkowane zieleninki, łyżkę majonezu i łyżeczkę jogurtu. (tutaj proporcje wg. uznania, można zrezygnować z jogurtu lub zrobić lżejsza wersję z niewielką ilością majo) Całość mieszamy i na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. 

Tak przygotowaną pastę nakładamy na chlebek, bułeczkę lub tosty.

Smacznego  :)


5 komentarzy:

  1. Zapewniam wypróbowana, Pyszna !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i bardzo smaczne śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i mam pomysł na śniadanie :)) Izia, poproszę więcej pomysłów na obiad, śniadanie i kolacje, moje przepisy mi się znudziły :D

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...