środa, 5 kwietnia 2017

Mocno czekoladowa Tarta bezglutenowa, bez mleka i cukru!

Głęboki, czekoladowy smak. Czekoladowa rozkosz.
Banalna i szybka w wykonaniu. W dodatku bez dodatku glutenu, cukru ani nabiału.
Polecam bardzo serdecznie :)

Inspiracja - Dania bez pszenicy w 30 minut




Składniki: 

Spód

- 2 filiżanki wiórków kokosowych
- 1 filiżanka mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów)
- 3 łyżki oleju kokosowego

Krem

- 2 puszki mleka kokosowego (ponad 80% tłuszczu) np z Lidla
- 2 tabliczki czekolady o najwyższej zawartości kakao - u mnie 80% słodzone stewią
- 2 łyżki syropu ryżowego / miodu lub innego zdrowego słodzidła (opcjonalnie!! - najpierw skosztuj :)




Wykonanie:

Przede wszystkim mleko kokosowe trzeba schłodzić dzień wcześniej zostawiając na całą noc w lodówce, aby śmietanka oddzieliła się od wody.

Spód: Wiórki i mąkę kokosową mieszamy wraz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy na nią masę. Ugniatamy rozprowadzając równomiernie na całej powierzchni wraz z bokami. Pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Krem: Oddzielamy twardą część mleczek kokosowych. Odkładamy 3 łyżki do miseczki. Mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niskim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i syrop i rozpuszczamy. Dodajemy odłożone wcześniej mleko kokosowe i po jego rozpuszczeniu cieszymy się widokiem idealnie gładkiej czekolady :) Odkładamy do przestygnięcia. Następnie wlewamy masę równomiernie na upieczony wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na minimum 2h.

2 komentarze:

  1. Musi sycić na długo, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutna rozkosz dla podniebienia taki deser. Uwielbiam mleko kokosowe oraz czekoladę, to połączenie jest duetem idealnym. Koniecznie muszę przygotować to ciasto na niedzielę przyjaciele i rodzina będą zachwyceni! :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...