poniedziałek, 10 listopada 2014

Babeczki bezglutenowe z fasoli - Krążki hokejowe - bez mąki

fasolowe, zdrowe babeczki karobowe 




Nie taki był na nie wstępny plan. Miały być pulchne, wysokie muffinki ledwo mieszczące się na szerokość rozdziawionej paszczy. Wyszły każdy inny choć zdecydowaną większość opanowały babeczki ochrzczone mianem "krążków hokejowych". 

Czemu tak? Oczarowana ciastem fasolowym - naszym nr. 1 ostatnimi czasy - postanowiłam tym razem po-porcjować jego masę i zrobić je w formie muffinek. Niestety umknął mi bardzo drobny szczegół, że dysponuję jedynie kilkoma maleńkimi silikonowymi foremkami i trzema paczkami papierowych papilotek, które w dodatku przerastają dwukrotnie rozmiar foremki... 

Uświadomiłam sobie to dopiero wtedy, kiedy ciasto już miałam gotowe i czekało do rozlania.

No więc wlałam. Ciężkie, mocno płynne ciacho do moich biednych papilotek. 
Porozjeżdżały się, powyginały w każdą stronę, poprzytulały brzegami do siebie... cud w zasadzie, że po urośnięciu nie zrobił się z nich jeden rozlany placuch. 

Finał finałów udało się! W smaku pozostały takie, jak być powinny, kształt całkiem śmieszny ;) Całość więc na plus ;) 

Polecam więc szczerze: pieczcie je w foremkach ;) 





Składniki

ok 430g ugotowanej fasoli czerwonej (lub 2 puszki dokładnie wypłukanej z zalewy)
100g oleju ryżowego (może być rzepakowy lub masło)
80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
70g karobu
6 łyżek melasy karobowej (można pominąć i dać +40g cukru/ksylitolu) 
5 jajek
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki bio proszku do pieczenia - bezglutenowego






Wykonanie

Ugotowaną (lub wypłukaną jeśli używamy z puszki) fasolę blendujemy z 1 jajkiem na gładką masę. Wlewamy olej, melasę i cukier następnie całość mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy karob i całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy proszek i sodę - mieszamy i wylewamy do foremek. 

Pieczemy w 170 stopniach - ok. 25 min.


Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. super, też czasem robię ciasta z fasoli, smakują świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki są super smakują świetnie no i bez mąki :):) Pycha!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta fasolowego nie próbowałam, robiłam tylko chlebek z pasty fasolowej. Ciekawe :) Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...