poniedziałek, 19 maja 2014

Pierogi orkiszowe z serem owczym i ziemniakami

alternatywa dla tradycyjnych ruskich



Uwielbiam pierogi. Jeść i robić :) Po raz kolejny zamieniłam mąkę pszenną, której w ogóle nie używam od około 3mc, na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Ciasto jest bardzo dobre w smaku i lepi się również super, nie rozpada się, nie rwie. Jedynie rozwałkowanie go wymaga więcej siły niż przy zwykłym białym cieście pszennym. Przy tym całym wałkowaniu przydałby się jakiś silny pomagier. Mój miły niestety był w pracy podczas mojej walki, więc niestety nie mogłam go do tego wykorzystać. Następnym razem będę miała na uwadze wybieranie właściwej pory na robienie pierogów pełnoziarnistych :)

Wersja ta jest idealna dla osób, które wystrzegają się mleka krowiego i pszenicy. :) 




Składniki


Farsz

350 gr sera owczego (u mnie taki: click
800 gr ziemniaków
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku

Ciasto

500g maki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. szklanka gorącej wody
3-4 łyżki oleju
1 jajko 
szczypta soli









Farsz

Cebulkę szklimy na maśle (lub w wersji wege na oleju). Ziemniaki gotujemy i studzimy. Najlepiej ugotować je sobie dzień wcześniej. Ziemniaczki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Z serem można zrobić to samo lub rozdrobnić widelcem. Ja wybram widelec. Łączymy wszystko razem i doprawiamy do smaku. Uwamy z solą! Ser owczy jest w smaku bliski fecie, jest więc dość mocno słony. Łatwo można przesolić :)


Ciasto

Zagotowujemy wodę w czajniku. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką. Po lekkim przestygnięciu wlewamy olej i wbijamy jajko. Ugniatamy kilka minut ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ciasto ściereczką, żeby nie wyschło.

Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Formujemy z farszu kuleczki, którymi potem nadziewamy nasze pierożki. 

Ulepione pierożki kładziemy na ściereczce i przykrywamy drug
ą. Gotujemy na wrzątku, chwilkę po wypłynięciu wyjmujemy sedzaczkiem, solimy i polewamy ulubioną okrasą. Można również podsmażyć. U nas w dzień zrobienia zjedzone z cebulka, na drugi dzień odsmażone na masełku. W obu przypadkach pycha :)


10 komentarzy:

  1. Kocham pierogi! Czy po zamianie składników smakują dalej jak ruskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ruskie ruskie to nie smakują, ponieważ ser owczy jest słony, podobnie do fety, lecz delikatniejszy. Może gdyby wygrzebać jakiś inny rodzaj sera owczego to byłyby bardziej zbliżone. Możesz również spróbować dać mniej sera w stosunku do ziemniaków :) Generalnie farsz inny, ale z owczym serkiem na prawdę pyszny, choć bardziej wyrazisty w smaku od ruskich. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Nie pomyślałabym w życiu, że można robić pierogi z mąki orkiszowej. Wyglądaja pysznie :)

      Usuń
    3. Potrzeba matką wynalazku haha :D pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Po majowym pobycie w Bieszczadach jestem bardzo pozytywnie nastawiona do sera koziego, więc może wypróbuję z nim ;) A pierogi wyglądają pięknie, aż się prosi by narobić i zjeść !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wypróbujesz daj znać jak wyszły z kozim :) Mi co prawda owczy bardziej smakuje niż kozi, ale ser serowi nie równy i chętnie bym takie z dobrym kozim serkiem przekąsiła :)

      Usuń
  3. super wyglądają, orkiszowych nigdy nie jadłam, a chyba warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warto, przede wszystkim dlatego, że pozwala nam to zrezygnować z pszenicy :) szczerze polecam :)) pozdrawiam

      Usuń
  4. Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, chętnie zajrzę ;)

      Usuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...