sobota, 15 lutego 2014

Kasza gryczana z sosem koperkowym, kurczakiem i brokułem

łatwo, tanio i smacznie


Bardzo spontanicznie wymyślony przepis, który okazał się częstszym obiadowym gościem. Jest to kolejne proste, ale i szybkie danie. Koperek, to jedno z moich ulubionych ziół w kuchni, a sos koperkowy często robię do polania mięska, warzyw z parowaru lub ziemniaczków.   

Porcja dla 2 osób







Składniki

Kasza gryczana ok. 150g 
1 pierś z kurczaka
pół brokuła
1,5 szklanki bulionu (ewent. wody)
duży pęczek koperku 
Śmietana 18% ok 220 g (niecały duży kubek)
2 łyżki masła
ok. 1-2 łyżki maki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
sól, pieprz, czosnek




Wykonanie


Brokuła gotujemy na osolonym wrzątku ok. 4 minuty. Kaszę gotujemy na sypko. 
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i inne nieciekawe dodatki, następnie kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem i obsypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierś. Wlewamy bulion (ja używam bulionu z domowej roboty kostka rosołowa) lub np. wodę pozostałą po gotowaniu brokuła i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę (najpierw rozrabiamy jej część w szklance, dodając ciepły bulion do śmietany, nie odwrotnie) i w razie potrzeby zagęszczamy jeszcze mąką pełnoziarnistą lub dobrze sprawdza się też ziemniaczana. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i różyczki brokuła. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Kaszę polewamy sosem.





Smacznego :)  

Zainspiruj się kaszą! II edycja

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie... Chętnie bym zjadła zawartość tego talerza. Brokuły mmm... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. oo, jakie ciekawe połączenie :) nie jadłam chyba nigdy kaszy z takim śmietanowym sosem ; dodatek brokuła też bardzo ciekawy . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam dziś na obiad- bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! pozdrawiam ciepło:) !

      Usuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...