wtorek, 22 kwietnia 2014

Wegański gulasz z ciecierzycy

z pomidorami, papryką i cebulą




Rośliny strączkowe pojawiają się u mnie ostatnio coraz częściej. Szafka przepełniona różnymi soczewicami, grochami i innymi strąkami, które czekają na swoją kolej :) Tym razem wykorzystałam ciecierzycę. Z połowy zrobiłam gulasz, który dla nas, dla 2 osób wystarczył na 2 dni, a na następny był jeeeszcze lepszy, a z drugiej połowy zrobiłam chrupki. Obiadek, nie licząc wcześniejszego namoczenia cieciorki jest szybki do zrobienia no i wystarcza na dłużej :)






Składniki:

ok 300g ciecierzycy
2 cebule
4 świeże, dojrzałe pomidory lub ewent. 1 puszka 
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
Przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka i ostra, świeża bazylia i pietruszka
masło klarowane + oliwa






Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy na noc na przynajmniej 12h. Odsączamy wodę w której się moczyła, przepłukujemy, nalewamy nową wodę i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy zacznie puszczać pianę, usuwamy ją łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 45 min, zależnie od rodzaju, godzin namaczania itp. Kontrolujemy twardość cieciorki co jakiś czas. Kilka minut przed końcem solimy. 

Cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem masła. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem. Pomidory nacinamy na górze i na dole na krzyż i sparzamy wrzątkiem. Po chwili opłukujemy pod zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy i wrzucamy do reszty. Dodajemy ciecierzycę wraz z częścią jej wody. Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Dodajemy koncentrat i dusimy na małym ogniu. 

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i chętnie sama chętnie taki przygotuję kiedyś :-) Tylko mam małą uwagę, danie to nie jest wegańskie, gdyż zawiera masło :-( Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się cebulę zeszkli tylko na oliwie, to już wegańskie. To masło klarowane naprawdę nie jest tu potrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło nie jest wegańskie. Proszę nie wprowadzać w błąd.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło nie jest wegańskie ale duszenie cebuli na nim na pewno jest zdrowsze niż na oliwie. Oliwy nie powinno się podgrzewać

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...