niedziela, 2 marca 2014

Sałatka z bezglutenowego makaronu kukurydzianego z wędzonym kurczakiem

roszponką, zielonym ogórkiem i kukurydzą, doprawione bazylią i koperkiem. 



Bardzo lubię satki ze świeżymi ziołami. Dania tego typu są świetne ze względu na swoją uniwersalność. Można zjeść je niemal na każdy posiłek w ciągu dnia, a także wziąć ze sobą do pracy/szkoły. Dzisiejsza zrobiona z myślą o nocnej zmianie mojego mężczyzny :) 





Składniki

1/2 paczki makaronu kukurydzianego, u mnie rurki (ok. 250g)
1 ogórek zielony
1 wędzona pierś z kurczaka
1/2 opakowania roszponki
puszka kukurydzy
świeży/mrożony koperek i bazylia
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Wykonanie

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po przestygnięciu kroimy rurki na drobniejsze kawałki wzdłuż. Ogórka przecinamy wzdłuż na 4 i wykrajamy większość miękkiego środka z nasionkami. Kroimy na drobną kostkę. Pierś kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do satki. Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawami i ziołami. Wlewamy do satki i mieszamy. Roszponkę myjemy, rozrywamy na pojedyncze listki i dodajemy do całości. Mieszamy delikatnie i podajemy.  


Smacznego:)


3 komentarze:

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...