sobota, 18 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z czerwoną fasolą

ekspresowa, ale bardzo aromatyczna



Na dzisiejszy obiad miałam wyjątkowo mało czasu. Dużo rzeczy do zrobienia, potrzebowałam więc szybkiego pomysłu na obiad. Szybko? No to zupa :) Porozglądałam się po kuchni, znalazłam nieco wywaru w lodówce, mocno dojrzałego pomidora, pół przecieru.. już wiedziałam, co się święci. W ręce wpadła mi jeszcze fasola i już narodził się pomysł na ekspres-zupę. W zamyśle miałam podać ją z makaronem, jednak z braku czasu i zgrania czasowego, zjedliśmy na szybko z pieczywem. Wersję z makaronem odłożyłam na jutro.

Porcja dla 4 osób

  

Składniki:


1,5 litra bulionu/wywaru
puszka pomidorów 
2 puszki fasoli czerwonej
mały przecier pomidorowy
papryka i czosnek w proszku
bazylia, pietruszka
sól i pieprz

opcjonalnie: świeże pomidory. Ja dodałam, bo miałam akurat bardzo dojrzałe. Zastosowałam więc recykling :)

Przygotowanie:


Bulion podgrzewamy, wrzucamy do niego pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą oraz ewentualne dodatkowe pomidory. Ja dodałam kilka koktajlowych i jednego zwykłego dojrzałka. Dodajemy przecier pomidorowy, fasole wraz z zalewą oraz przyprawy i zioła. Chwilkę gotujemy na małym ogniu. Na końcu solimy do smaku. 

Podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem. 


Smacznego szybkiego obiadu :)






4 komentarze:

  1. Witam, nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) po szczegóły zajrzyj tu: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2014/01/maze-w-smietanie-z-biaym-winem-liebster.html :) zachęcam do zabawy i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję baaardzo za wyróżnienie :) postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na nominację na blogu :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. już miałam napisać co pomidorowa z fasolą, a przecież bretonka też pomidorowa tylko że z inną fasolą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak, zmienia się w zasadzie tylko fasolka :)

      Usuń

Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...