sobota, 15 marca 2014

Dietetyczna zupa krem z pora

niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu



Krem z pora to klasyk wśród zup krem. Osobiście miałam wątpliwości, czy nam taka zupka posmakuje, bo por sam w sobie nie jest moim ulubionym warzywem. Bardzo miło się zaskoczyłam, kiedy spróbowałam pierwszej łyżki po zmiksowaniu całości blenderem. Smak naprawdę super, a wykonanie jak to zazwyczaj bywa w zupach krem - banalne. Polecam ;)





Składniki

3 białe części pora
4-5 niewielkich ziemniaków
1,2 litra bulionu warzywnego
warzywa z bulionu: pietruszka, seler, marchewka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej rzepakowy

+ opcjonalnie

pieczywo na grzanki
olej rzepakowy





Wykonanie 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, odcinamy liście i kroimy białą jego część w talarki. W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Odcedzamy go, zostawiając 1 pietruszkę, marchewkę i kawałek selera. Na głębokiej patelni lub w innym garnku rozgrzewamy nieco oleju i dodajemy pokrojonego pora. Kiedy puści nieco wody, dodajemy ziemniaki, czosnek, pieprz i 2 szklanki bulionu. Dusimy do miękkości. Wlewamy całość do garnka z bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę. Ściągamy z ognia i miksujemy całość blenderem na gładka masę. Dodajemy sól i ewentualnie pieprz.

Podajemy z grzankami lub innym dodatkiem wg. uznania.

niedziela, 2 marca 2014

Sałatka z bezglutenowego makaronu kukurydzianego z wędzonym kurczakiem

roszponką, zielonym ogórkiem i kukurydzą, doprawione bazylią i koperkiem. 



Bardzo lubię satki ze świeżymi ziołami. Dania tego typu są świetne ze względu na swoją uniwersalność. Można zjeść je niemal na każdy posiłek w ciągu dnia, a także wziąć ze sobą do pracy/szkoły. Dzisiejsza zrobiona z myślą o nocnej zmianie mojego mężczyzny :) 





Składniki

1/2 paczki makaronu kukurydzianego, u mnie rurki (ok. 250g)
1 ogórek zielony
1 wędzona pierś z kurczaka
1/2 opakowania roszponki
puszka kukurydzy
świeży/mrożony koperek i bazylia
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Wykonanie

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po przestygnięciu kroimy rurki na drobniejsze kawałki wzdłuż. Ogórka przecinamy wzdłuż na 4 i wykrajamy większość miękkiego środka z nasionkami. Kroimy na drobną kostkę. Pierś kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do satki. Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawami i ziołami. Wlewamy do satki i mieszamy. Roszponkę myjemy, rozrywamy na pojedyncze listki i dodajemy do całości. Mieszamy delikatnie i podajemy.  


Smacznego:)


Podobne posty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...